II konkurs kulinarny „Ziemniaczane historie - ziemniak w kuchni irlandzkiej, niemieckiej, polskiej”.

konku2m14 marca 2019 roku w Zespole Szkół nr 5 w Sanoku odbył się II konkurs kulinarny „Ziemniaczane historie - ziemniak w kuchni irlandzkiej, niemieckiej, polskiej”.

W rywalizacji wzięło udział 12 dwuosobowych zespołów uczniów klas 8 i gimnazjalnych z powiatu sanockiego.

Naszą szkołę reprezentowały uczennice: Joanna Mazur, Amelia Wojnakowska, Natalia Tomkiewicz, Patrycja Wolanin.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy (danie główne – zupa lub II danie) z wykorzystaniem surowca głównego czyli ziemniaka.

Jury miało bardzo trudne zadanie.

Dziewczęta zajęły V miejscedanie kuchni polskiej – „Babka ziemniaczana”

  • Amelia Wojnakowska
  • Anna Mazur

VI miejsce - kuchnia polska – „Placki z gotowanych ziemniaków z indykiem i warzywami”

  • Natalia Tomkiewicz
  • Patrycja Wolanin

Dziewczętom z klasy 3a oraz 3b dziękujemy za udział w konkursie, smaczne i pomysłowe dania i życzymy dalszych sukcesów i przygód kulinarnych.

Opiekunem drużyny była pani Magda Ćwikła.

 

konkursm